0755.688.984
saveyourfertility@gmail.com

Blog

Lumea se schimba, lumea evolueaza, Romania… incotro?

Lumea se schimbă, lumea evolueaza, Romania…incotro?
Meeting report de la ESHRE Strasbourg-Access and diversity of medically assisted reproduction in Europe-eveniment reper pentru comunitatea stiintifica a RUA/reproducerii umane asistate:
In deschiderea evenimentului nume de referinta ale medicinei europene in domeniul RUA-Catherine Rongieres, Lawrence Lwoff, Pierre Boyer, Satu Rautakallio-Hokkannen, Guido Pennings, Françoise Shenfield-stabilesc principiile de baza, obiectivele la nivel global, oportunitatile si riscurile, provocarile la nivel macro si micro, pentru tarile membre ESHRE.
Statistica nu arata grozav. Potrivit “Fertility Europe” 25 de milioane de oameni se confrunta cu infertilitatea, respectiv 1 din 6 cupluri. Nu se poate spune cu exactitate ce se intampla in Romania, intrucat datele pe care le avem sunt depasite la nivelul unui singur centru de profil, devenind astfel irelevante.
Dna. Dr. Marilena Băluță, medic al clinicii Medicum subliniaza: “Ca sa incepem cu vestile bune, am remarcat statistica in care Romania apare pe un onorant loc 4, ca rata de succes in procedurile de FIV. Este remarcabil! Deci, se poate face performanta in RUA, nu este necesar sa plecam peste granita pentru aceste proceduri. Pe de alta parte, intr-o alta statistica situatia arata “descurajator” in ce priveste accesul la aceste proceduri, ceea ce a fost raportat arata ca statul nu ramburseaza costul acestor servicii. Partial neadevarat, fiind rambursabila partea de investigatii si un procent din procedura. Ingrijorator ca cei delegati sa centralizeze si sa raporteze aceste cifre nu s-au facut bine intelesi. Viciu de comunicare, de centralizare a informatiei, de interes, la noi, la ei?” se intreaba medicul.
Am realizat in timpul congresului ca temele sunt la un alt nivel si provocarile majore ale lui 2018 se construiesc in jurul principiului solidaritatii, altruismului versus alte consideratii (pecuniare, de pilda), libertatii circulatiei cross-borders și nu “turismului medical”, din ce in ce mai des uzitat la noi si accesului egal si nediscriminatoriu la informatie, tratamente si solutii de ultima generatie pentru cuplurile infertile.
Am lasat pe final discursul care a “incununat” ziua de ieri, cel al Petrei De Sutter, senator in Parlamentul European, Prof. Head of Department at Ghent University, Member of Royal Belgium Academy of Medicine.
In ce fel a fost acesta revelator? In sinteza, s-a construit asa: indiferent de gen, nationalitate, religie, limba, orientare sexuala, cand abordam tema infertilitatii vorbim despre oameni care vor sa construiasca familii, relatii si VIATA. Reproducerea este “existentiala”, nu este un scop in sine, ci este vital sa supravietuim, iar o rata a fertilitatii peste 2,5 poate dubla populatia unei tari in cca 5 ani. Iata de ce fenomenul fertilitatii devine un obiectiv politic, demografic si social. Iata motivul pentru care trebuie construite planuri si proiectii strategice de sanatate publica, de educatie a fertilitatii SI NU INFERTILITATII.
Iata ce inseamna, pe scurt: deschidere, solidaritate, acces, nediscriminare, gandire libera si viziune durabila pe termen lung. O lectie europeana de exceptie!

sursa: MEDICUM