0755.688.984
saveyourfertility@gmail.com

Blog

Workshop „Born to help”

 „1 din 6 cupluri sunt infertile. Ne-am săturat să fim al 6-lea cuplu din cercul nostru de prieteni”. Așa punctează Mădălina, participantă la workshop-ul de sâmbătă de la Bohemia Tea House, cu tema „consilierea psihologică pentru persoanele/cuplurilor cu probleme de infertilitate”, încercările ei repetate și eșuate de a deveni mamă. 

Uneori fără cauze bine determinate, cuplurile trec prin toate protocoalele indicate în astfel de cazuri-de la investigații de rutina, la monitorizarea ovulatiei, inseminare și fertilizare in vitro-pentru ca în final un telefon scurt, sec și atotcuprinzător să anunțe verdictul „nu sunteți însărcinată”. 

Pentru familiile care s-au confruntat cu aceasta problemă acest telefon sună tragic! Înseamnă un eșec personal, un eșec al cuplului, înseamnă: „dar noi ce rost avem, dacă nu putem avea copii”. 

Așa privește cuplul infertil un astfel de rezultat. O noua lună de proceduri, de eforturi, programări, așteptări, de multe ori cu „finalitate 0”, cum spune un cuplu prezent la workshop. 

Fiecare an care trece, mai adaugă un pachet de gânduri, speranțe, frustrări, adică mult stres și o traumă comparabilă, după unii specialiști, cu depresia la aflarea unui diagnostic grav, precum cancerul.

Din discuțiile purtate în timpul workshop-ului s-au desprins niste tendințe generale, împărtășite de toate cuplurile.

Presiunea și stigma socială pe care o resimt cuplurile infertile, pornind de la simpla întrebare „mamă, dar voi când aveți de gând să faceți un copil”, până la lipsa de sens pe care o invocă fiecare membru al cuplului, mai acut femeile, iată o primă indicație pentru care cei prezenți consideră utile ședințele de consiliere psihologică a cuplului. 

Pentru că procedurile medicale se întâmpla uneori cu rapiditate și într-o rutină pe care clinicile o impun, între medici și cupluri se creează „o prăpastie” de întrebări, de confuzie, de trăiri neimpărtășite, iar acest „gap”, de cele mai multe ori este substituit lui „doctor google”. Din păcate, informațiile nefiltrate sau purtând o sursă discutabilă, de cele mai multe ori, sporesc confuzia, făcând mai mult rău decât bine.

Lipsa de empatie a acestei „industrii”, în care procedurile se întâmplă „pe bandă”, fără o comunicare cu pacienții și fără „pic de empatie”, este o altă sursă  a dezamăgirii și stresului, care se adaugă procesului prin care trec.

„Faptul că de multe ori echipa din jurul pacientului este foarte concentrată pe aspectele „tehnice”, pe procedurile medicale, tratamente, monitorizare etc.și ratează de multe ori această parte fină de consiliere și psihoterapie a cuplului, care, cu fiecare procedură prin care trece, devine mai fragil, mai dezamăgit, mai predispus depresiei, este un lucru la care ne-am propus să ne concentrăm la nivel de asociație” concluzionează Dna. Dr. Marilena Băluță, Președinte fondator al asociației „Și eu am dreptul să fiu părinte”. 

In concluzie, toată lumea prezentă a fost de acord că este foarte importantă consilierea psihologică pe tot parcursul procedurilor pentru infertilitate.

Coordonator workshop: Psiholog/psihoterapeut Oana Pescaru

Vizitați www.saveyourfertility.ro